Najnowsze komentarze
Ostatnio w naszym internacie dni były bardzo słodkie. Dzięki inicjatywie naszej wychowawczyni, Pani Ali, zostały zorganizowane warsztaty z dekorowania ciasteczek i biszkoptów oraz robienia innych deserów, na które została zaproszona specjalistka w tej dziedzinie, Pani Krysia.
Cała sala wypełniona była uczniami, a na stołach było wiele różnych słodkich mas i innych dekoracji oraz muffinki i biszkoptowe krążki, jako baza do eksperymentowania.
Spotkanie rozpoczęło się od części teoretycznej. Nasi mieszkańcy poznali różne rodzaje przyrządów do zdobienia wypieków oraz ciekawe techniki ozdabiania, które używane są w profesjonalnych cukierniach.
Po części teoretycznej nasi uczniowie zabrali się do pracy. Śmiechom nie było końca. Pod okiem Pań uczniowie szybko zaczęli radzić sobie z wyzwaniem. Obie opiekunki przygotowały dla nas wiele wariantów mas- była masa o smaku białej i deserowej czekolady, masa kawowa, mascarpone oraz likierowa, a Pani Krysia zaopatrzyła nas w kolorowe barwniki, którymi zabarwialiśmy krem. Każdy wykazał się dużą kreatywnością.
Tworzyliśmy desery z galaretką i cukierkami oraz nadziewane czekoladą babeczki. Pojawiły się także piętrowe mini torciki, które wyglądały przepysznie. Ponadto uczennice trzecich klas wykorzystały możliwość wzięcia udziału w warsztatach, aby zrobić prezent jednemu z nauczycieli z okazji jego urodzin.
Nie ulega wątpliwości fakt, że każdy z naszego internackiego „kuchcikowa” wyszedł najedzony oraz zadowolony, co można zauważyć na zdjęciach, które załączamy poniżej.
Patrycja Bakan i Sandra Ikoniak